Mennyivel olcsóbb a karbantartás és a szerviz, mint egy új gép?

2016-09-20

Szinte közhelyszerű, hogy megéri kitolni egy-egy gép élettartamát, mert olcsóbb, mintha az idő előtt tönkremenő gépeket vásároljuk újra és újra. De pontosan mennyivel olcsóbb? Számoljuk ki!

Konkrét számítások

Tegyük fel, hogy Önnél egy 1,5 Kw-os kompresszor duruzsol, például az AI-PB1.5-100-1-es modell.

Ez 1 év garanciával bruttó 277 978 Ft-ba kerül.

Ha az első évben bármiféle probléma adódna vele, akkor a gyári garancia fedezi a javítás költségeit. Ezt vegyük tehát nullának.

Viszont tegyük fel azt is, hogy Ön és munkatársai nem foglalkoznak a karbantartásával, csak amikor épp eszükbe jut vagy az idő engedi. Akkor sem végeznek el minden szükséges ellenőrzést, esetleg az ellenőrzést sem szakszerűen végzik.

(Félre ne értsen, ez nem szemrehányás, csupán egy képzeletbeli példa, ahol az életszerűséget is szem előtt tartjuk. Tudjuk, hogy a műszakok fárasztók, az ellenőrzést könnyű elfelejteni, illetve senkinek nincs hozzá kedve.)

Ilyen esetben egy-egy apró (és ellenőrzéssel azonnal észrevehető) hiba észrevétlenül marad – például szökik a levegő. Ez az aprócska hiba sok-sok munkaóra alatt annyira károsítja a kompresszor alkatrészeit, hogy amikor a légkompresszor lefullad és kidöglik, akkor már olcsóbb egy új gépet beszerezni.

Ha ez megtörténik (mondjuk 2 év múlva), akkor nyilvánvaló közvetlen költség az új gép ára, ami ismételt 277 978 Ft.

Eddig a számítás világos, ám sokan nem veszik figyelembe a kieső munkaórákat. Ha a gép épp raktáron van, akkor 1-3 nap alatt kiszállítható és üzembe helyezhető az új gép – de ha úgy kell rendelni, akkor 1-2 hét (vagy még több) kieső termelőkapacitással számoljon. Ez nagyobb műhelyeknél milliós közvetett kárt okoz.

Tegyük fel, hogy Önnél a kompresszor felelős 100 000 Ft-nyi termelőkapacitásért, és 10 napig vár az új gépre. Ez 1 millió forint veszteség.

Tehát 2 év alatt a “megspórolt” karbantartás miatt 555 956 forintnyi beszerzési költségünk van, továbbá a kiesett munkaidő (a példában 1 000 000 forint).

Ha ezt a ciklust 6 évig ismételjük, akkor 1 667 868 Ft-ot költ a gépek cseréjére és 3 000 000 Ft értékű munkaidő esik ki (feltételezve, hogy mindig lerobban a gép és 10 nap az új gép üzembe helyezése).

Hogyan néz ki mindez karbantartással?

Tegyük fel, hogy Ön szerződést köt szervizre, és 200 munkaóránként ellenőrizzük a kompresszor motorját, és szükség esetén az alkatrészek cseréjét is elvégezzük. Továbbá megrendeléskor betanítjuk munkatársait, hogy műszak elején és végén mit hogyan kell ellenőrizni a gépen.

 • A gép költsége továbbra is 277 978 Ft,-
 • Szervizdíj évi 30 000 Ft,- (megállapodástól függ, de fix költség)
 • Új alkatrészek évi 25 000 Ft,- (változó költség, cserélendő alkatrészektől függ)

Az első évben minden szerviz és cserealkatrész ingyenes a gyártói garancia miatt.

Ezzel a gondoskodással a gép élettartamát kitoltuk 6 évre.

A gyakori ellenőrzések miatt pontosan az amortizáció ütőerén tartjuk az ujjunkat, és látni fogjuk, hogy a gép meddig működik megbízhatóan. Így ha új gépet kell beszereznie, akkor előtte szólunk, és a csere munkaidő-kiesés nélkül megoldható.

A 6. évben (új gép vásárlásával együtt) így néz ki a költség:

 • 2 gép: 555 956 Ft,-
 • 6 év szerviz: 180 000 Ft,-
 • Alkatrészek: 150 000 Ft,-

Összesen tehát: 885 956 Ft,-

Ez éppen feleannyi, mint karbantartás és szerviz nélkül – és ha a kieső munkaidőt is beleszámoljuk, akkor karbantartás nélkül 426%-kal drágább a gép!

Ön mikor szervizeltette utoljára gépeit?

Kérje kedvezményes szervizajánlatainkat – a cserealkatrészeket közvetlenül a gyártóktól szerezzük be (kifogástalan minőség, nem sérül a garancia), és minden modellnél tudjuk, hogy mire kell igazán figyelni.

“Megéri nekem a karbantartás?” Kérje példaszámításunkat!

A fenti elnagyolt számok helyett örömmel készítünk Önnek egy személyre szabott példaszámítást.

Figyelembe vesszük, hogy…

 • milyen gépet használ
 • milyen intenzitású a műszak
 • hány munkaóra van a gépben
 • mennyi idő lenne a gép cseréje
 • mennyibe kerül a kieső műszak

És egyedi szervizajánlatunkkal kiszámoljuk, hogy hány forintba kerül a gép karbantartással, illetve karbantartás nélkül.

Nagyon pontosan meg tudjuk becsülni a gép várható élettartamát (közvetlen kapcsolatunk van az Ingersoll Randdal, így látjuk, hogy egy adott modell világszerte meddig működik).

Nem fogjuk Önt mindenképp rábeszélni a karbantartásra – mi partnerekkel dolgozunk. Többször előfordult már, hogy egy adott modellnél partnerünket lebeszéltük a szervizszerződésről (mert az adott modell felépítése vagy nehezen elérhető alkatrészei miatt a szervizköltség magasabb volt, és partnerünk jobban járt úgy, ha inkább új és új gépeket szerzett be).

Készítsünk Önnek példaszámítást bármelyik Ingersoll-Rand légszerszámára, kompresszorára? Keresse szervizes kollégáinkat a szerviz@mimiko.hu címen, vagy hívjon minket a 06 23 414 491/605-ös melléken. 

Vásárlóink mondták

 • Segítőkészek, operatívak, gyorsak minden szolgáltatásuk területén! 

  /Kompresszor, bontókalapács szerviz/

  13240124_1107037415986309_6051930834796064591_n

   

  Dezső Alfréd - Duna-Kút Kft. 2019.03.11.

 • A megrendelt termék az ígért határidő előtt érkezett meg, ráadásul az ajánlathoz képest kedvezőbb áron.

  ACF Condor vakológép szett, FINI kompresszor

  condor-vakologep-acf-mimikoMK_103_90_3

  Pelesz Nándor Műszaki vezető - PT Fitter Kft. 2019.02.11.

 • Az árak és a szállítás a megbeszéltek szerint történt.

  Körmendi-Vas Géza Kereskedelmi igazgató - HÉFAL Kft.

 • Berendezésünk (kompresszor ) a karbantartások és szakmai tanácsok alapján már évek óta jól és megbízhatóan
  üzemel

  Vass László tulajdonos - Rögvest Kft.

További vélemények »

Kérdése van?
Keresse szakértő kollégáinkat!

A Mimiko Kft. szakmai tanáccsal, megoldási javaslattal áll ügyfelei rendelkezésére. Cégünk mérnöki szaktudása és megoldás-orientált hozzáállása biztosítja a legmagasabb szintű kiszolgálást. Keressen minket bizalommal a lenti elérhetőségeken.

Üzenetet küldök

Üzenetet küldök

Üzenetet küldök


Visszahívást kérek

Visszahívást kérek

Kérjen tőlünk visszahívást!

Adja meg nevét és telefonszámát és mi a lehető leghamarabb (hétköznaponként 9:00–16:00-ig) visszahívjuk Önt.


Ajánlatot kérek

Ajánlatot kérek

Kérjen árajánlatot!

Kérjen tőlünk árajánlatot és mi megadott elérhetőségén hamarosan megkeressük Önt ajánlatunkkal.