Légkulcs karbantartási kisokos: hozzon ki belőle többet

2020-05-14

Érdemes a karbantartást komolyan venni, mert a jól karbantartott szerszám nemcsak a munka biztonságát növeli, de a szerszám élettartama is hosszabb lesz, valamint a munkavégzés is hatékonyabb.Nagy tapasztalatunk van a légszerszámok forgalmazásában és karbantartásában is, olvasson tovább tippjeinkért.

ingersoll-rand-csavarozok-ipari-alkalmazasra

 

A légszerszámok legnagyobb ellensége: a víz

A szerszámban átfolyó sűrített levegő a nagy nyomás miatt felforrósodik – viszont a kiáramló levegő nyomása villámgyorsan lecsökken (ahogy a levegő 3-6 barról visszaesik a légköri nyomásra). A nyomáscsökkenés nagy hőleadást jelent, amitől lényegesen romlik a szerszám teljesítménye. Például télen fagy le a szerszám.

A megoldás egyszerű: klasszikus vízzsákot vagy egy kisebb légtartályt kötünk a kompresszor és a légkulcs közé. Így a levegő lehet bármilyen párás, a víz a tartály aljára kerül és nem jut el a szerszámig (amely így nem fog lefagyni).

Az Ön munkaórái értékesek: műhelye akkor termeli a legtöbbet, ha minden szerszámot folyamatosan használhat a műszak alatt.

 

Kondenzvíz és rozsda

Gyakori mítosz, hogy a víz ellen úgy is lehet védekezni, ha a légtartályt gyakran ürítjük. Ezzel önmagában csak azt éri el, hogy a hátramaradó víztől a tartály berozsdásodik.

Ez ellen az előbb említett ülepítő tartállyal tud védekezni, valamint megfelelő olajozással: 1000 liter levegőre 1 gramm olaj már megfelelően véd a páratartalomtól és a levegő egyéb szennyeződéseitől.

 

Olajozás és kenés minden nap

Sok gépünknél jelezzük, hogy kenésre és olajozásra nincs szükség, mert a beépített szerszámolajozó automatizálja a kenést. De kenőanyagra mindenképp szükség van – akár automatizálva, akár manuálisan a szerszámba fecskendezve.

Légszerszámnál 2 dolgot olajozunk: a mozgó alkatrészeket (hogy csökkentsük a súrlódást) és magát a sűrített levegőt – a kevéske olaj „megszelidíti” a levegőt. Olajozás nélkül a levegő pára- és portartalma kikezdi a szerszám belsejét – a légszerszámban óriási légnyomás van, így a por és szennyeződés óriási erővel csapódik a felületeknek. Ez csökkenti a szerszám teljesítményét és élettartamát.

A Mimiko Ingersoll Rand légszerszám szakértői azt javasolják, hogy a szerszámokat gondosan és gyakran tápláljuk olajjal és kenőanyagokkal: reggel munka előtt, napközben és este munka után (az esti olajozás véd a kondenzációtól).

Az alábbi javaslatainkat alkalmazzák:

 • a gyártó kenőanyagait használják, mert kifejezetten a szerszámhoz készítik őket, és ezeket a kenőanyagokat tesztelték, ezek a megbízhatók (IR-kenőanyagokat és zsírokat itt talál)
 • műszak előtt fecskendezzünk olajat a szerszámba
 • és műszak után is (2-3 köbcentit)
 • használjunk légszűrőt és ülepítő tartályt

Az olajozás legyen mindennapi rutin – az Ingersoll Rand gépei minimális karbantartást igényelnek (tartósak, az akkumulátor sokáig bírja, a csavarfejek elnyűhetetlenek stb., az Ingersoll Rand minőségéről itt olvashat részletesen), és a megfelelő „táplálással” a szerszám élettartama hosszabb lesz, és élettartama alatt végig csúcsteljesítménnyel dolgozhat.

Ha hosszabb időre tesszük el a szerszámot, akkor előtte tisztítsuk meg, majd zsírzóval és kenőanyaggal kezeljük le. A szerszámot zárt és száraz helyen tároljuk.

 

Márkaszerviz

Ha nagyobb karbantartási munkára vagy szerszám felújításra lenne szüksége, örömmel várjuk Önt és szerszámait Ingersoll Rand-márkaszervizünkben.

Szervizünk elérhetősége: 06 23 414 491/605-ös mellék,  vagy 06 30 758 5340

A szerszámokhoz használható zsírzókat és olajokat megvásárolhatja cégünknél Budaörsön.

Légszerszám és akkumulátoros csavarozógép kínálatunkért kattintson ide.

Emailben is felteheti kérdését az alábbi címen: szerviz@mimiko.hu

Vásárlóink mondták

 • Mivel foglalkozik a cége? Milyen jellegű munkához vásárolta a Doosan 7/41  4 m3/perc diesel mobilkompresszorát?

  Távközlési hálózatok építése, azon belül optikai kábel építés. Burkolatbontások légkalapáccsal, illetve optikai kábel befújása védőcsőbe a végzett tevékenység a kompresszorral.

  Mi alapján döntött a mi gépünk mellett? Mi volt az Ön számára a legmeggyőzőbb cégünkben?

  Mérnök kolléga felkészültsége, helyszíni tárgyalás lehetősége, telephelyük kedvező elhelyezkedése, garanciális feltételek, műszaki paraméterek (ráfutófékes futómű), vevő centrikus hozzáállásuk.

  https://www.facebook.com/konzulens9000.hu/

  7-41-kompresszor-doosan-mimiko

  Szatzger Tibor Tulajdonos – Ügyvezető - Konzulens 9000 Kft

 • Segítőkészek, operatívak, gyorsak minden szolgáltatásuk területén! 

  /Kompresszor, bontókalapács szerviz/

  13240124_1107037415986309_6051930834796064591_n

   

  Dezső Alfréd - Duna-Kút Kft.

 • A megrendelt termék az ígért határidő előtt érkezett meg, ráadásul az ajánlathoz képest kedvezőbb áron.

  ACF Condor vakológép szett, FINI kompresszor

  condor-vakologep-acf-mimikoMK_103_90_3

  Pelesz Nándor Műszaki vezető - PT Fitter Kft.

 • Az árak és a szállítás a megbeszéltek szerint történt.

  Körmendi-Vas Géza Kereskedelmi igazgató - HÉFAL Kft.

További vélemények »

Kérdése van?
Keresse szakértő kollégáinkat!

A Mimiko Kft. szakmai tanáccsal, megoldási javaslattal áll ügyfelei rendelkezésére. Cégünk mérnöki szaktudása és megoldás-orientált hozzáállása biztosítja a legmagasabb szintű kiszolgálást. Keressen minket bizalommal a lenti elérhetőségeken.

Üzenetet küldök

Üzenetet küldök

Üzenetet küldök


Visszahívást kérek

Visszahívást kérek

Kérjen tőlünk visszahívást!

Adja meg nevét és telefonszámát és mi a lehető leghamarabb (hétköznaponként 9:00–16:00-ig) visszahívjuk Önt.


Ajánlatot kérek

Ajánlatot kérek

Kérjen árajánlatot!

Kérjen tőlünk árajánlatot és mi megadott elérhetőségén hamarosan megkeressük Önt ajánlatunkkal.